NyheterKalendariumPodcastKontakt
Publicerat:
*

Peter Sunde gästade Studentafton

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton

Studentafton med Peter Sunde 21 januari 2015.

”Det första jag gjorde var att hoppa in i bilen och köra därifrån fort […] sen käkade jag pommes”, svarar Peter Sunde på aftonens första fråga – om hur det var att bli frisläppt från anstalten Västervik Norra.

”Just det att kunna välja när man gör vad med sitt liv är en ganska grundläggande förutsättning för att vara en människa” menar Peter och förklarar frihetessymboliken i den första måltiden utanför fängelset. Sin fängelsetid beskriver Sunde som en ”statligt sanktionerad kidnappning” som gav honom insikten ”att när man har det riktigt illa kan man ha det ännu sämre”.

Det är årets första Studentafton och kvällens gäst är medgrundaren till Piratebay; Peter Sunde. Tillsammans med moderatorn, journalisten Hanna Fahl, sitter Sunde nu på scenen i AF-borgens Stora sal. Fahl undrar hur allting startade – varifrån kom det starka intresse för internet, programmering och informationsspridning som han till slut kom att sitt i fängelse för?

Under ungdomsåren i västgötska Lidköping lades grunden för hans internetintresse. Tillsammans med andra aktiva i ”demoscenen” kunde han med vänner i Lidköping och andra över kontakt på internet utveckla sina programmeringskunskaper. Men Sunde påpekar att programmering aldrig var hans riktiga styrka utan att han ”nog är bra på idéer och få folk till att tycka att det är jättestort och jättebra. Och så försöker jag lägga över allt ansvar på dem så att jag slipper det”.
Det var också nu piratrörelsen växte fram.
”Det var ingen diskussion om det var rätt eller fel, man bara gjorde” säger Sunde och förklarar demoscenens sidospår; att knäcka koder till datorspel och sprida upphovsrättskyddad information.

Fahl för sedan samtalet till piratrörelsens koppling till Sundes politiska ställning.
”Informationstillgång är det som är viktigt för ett samhälle och att man kan lära sig saker”, säger Sunde och fortsätter; ”Jag har sett på internet som ett form av bibliotek där man har tillgång till information på lika villkor”. Att kunna dela kultur såväl som utbildning fritt över världen tror Sunde kommer lära länder kommunicera med varandra.

Själv har Sunde aldrig velat ställa sig bakom ett parti, och säger att ha aldrig ska göra det heller. Att han under våren 2014 ställde upp i finska valet till Europaparlamentet ”beror helt och hållet på att man då väljs inte som enskild individ”, och att det endast är hans egna åsikter han är redo att representera. Vidare under kvällen nämner han sin positiva inställning till medborgarlön och sin socialistiska grund i politiken.”

Peter Sunde ger ett lugnt intryck och verkar till viss del oförstående för den publikmängd han lockat liksom det stora mediaintresset som uppstått kring hans person. Hanna Fahls beskrivning av honom som förkroppslingen av Piratebay verkar han inte köpa utan rycker istället på axlarna och bli uppriktigt förvånad då publiken applåderar instämmande efter hans uttalanden. Det märks att det här en man som inte är van att möta sina fans, i alla fall inte från en direktsänd scen framför hundratals lundastudenter. Men ändå verkar han trivas.

Under de dryga trettio minuterna av frågor från publiken svarar Sunde på hur en bäst skyddar sin personliga information på internet, ger sin syn på framtida immateriella rättigheter och Piratebays utveckling. När den klassiska frågan om vem Sunde velat se på en Studentafton är hans spontana svar Hanna Fahl, men tilläger sedan; ”Det ska vara en kvinna i alla fall, för det är något som alltid saknas. Robyn vore skitcoolt”.

* Detta referat är överfört från Studentaftons förra hemsida. Publiceringsdatumet ovan avser därmed det ursprungliga publiceringsdatumet. Nyheten publicerades på denna hemsida
2022-04-23
.
Inspelning från aftonen

Poddavsnitt från denna studentafton