NyheterKalendariumPodcastKontakt

Halvklart till helklart – Nils Holmqvist om Sveriges vanligaste samtalsämne: Vädret

19:00
Banner-bild till aftonenBanner-bild till aftonen
Default-bild från gammal studentafton
Evenemangsbeskrivning

Studentafton med Nils "Väder-Nils" Holmqvist

Vad hände egentligen? Var tog våren vägen? När vädret är halvklart, och framförallt oklart, känns det solklart att presentera Studentaftons nästa gäst; Nils Holmqvist! Den senaste tiden av snö och kyla har nog fått många att undra lite om det där med vädret. Vad är väder? Och hur vet man vad det ska bli? Den 12 april blir det en afton med temat: Halvklart till helklart - Nils Holmqvist om Sveriges kanske vanligaste samtalsämne - vädret!

Nils Holmqvist har sedan 2013 arbetat som meteorolog på SVT, och kallas ibland bara för “Väder-Nils”. Han har studerat vid både Lunds och Köpenhamns universitet. Under Musikhjälpen 2017 auktionerade Nils Holmqvist ut den kattröja som väckt både nationell och internationell uppmärksamhet efter att han bar den under sändning. År 2016 kom han ut med boken “Himlen är vackrast med lagom mycket moln”, som på ett humoristiskt och pedagogiskt sätt diskuterar väder.

Under aftonen kommer Nils Holmqvist hålla ett eget anförande på 45 minuter, där han kommer att lära publiken mer om det alla redan pratar om - vädret, blandat med anekdoter från sitt eget liv. Därefter följer en kvarts samtal med moderator Ludvig Olsson från Lundaspexarna, följt av en 30 minuter lång frågestund.

När: Den 12 april 2018 kl. 19.00
Var: Athen i AF-borgen
Pris: 70 kr för medlem i Studentlund, 90 kr för övriga
Biljetterna köps här https://www.nortic.se/dagny/event/17369. Via studentafton.se och Studentinfo i AF-borgen fungerar också.

Varmt välkomna!

Slutsålt
Slutsålt
Evenemangsinfo
När
kl.
19:00
(..)
kl.
20:30
Var
Athen (AF)
Visa/dölj extra lokalinfo
lokal
Café Athén, AF-Borgen
Adress
Sandgatan 2, 223 50 Lund
Vägbeskrivning
Google Maps

AF-Borgen ligger i Lundagård i centrala Lund och dess huvudentré vetter mot det stora vita Universitetshuset. Café Athen hittar du efter att du gått in genom huvudentrén och svängt höger. Gå rakt fram mellan trapporna så hittar du lokalen.

Gästas av
Nils Holmqvist
Modereras av
Ludvig Olsson
Arrangeras tillsammans med
Endast Studentafton
BiljettEr
Länk ↗
Biljettpris
70 kr för medlem i Studentlund, 90 kr för övriga
Uppdateringar

Nyheter om denna studentafton

Inga nyheter om denna afton hittades. Läs alla våra nyheter här.
Ta del av aftonen i efterhand

Missade du aftonen?

Vissa studentaftnar går att ta del av även i efterhand! Detta i form av podcastavsnitt, Youtube-videor och/eller referat från aftonen. Ta del av dessa media nedan!

Titta även in bilden/bilderna från aftonen härintill.

Mycket nöje!

Gå till bild till vänster
Gå till bild till höger
Default-bild på AF-Borgen vid en studentafton
Podcast
EP
35
Nils "Väder-Nils" Holmqvist
1:24:43
Tyvärr finns inget podcastavsnitt tillgängligt från denna studentafton.
1:24:43
Nils "Väder-Nils" Holmqvist
Youtube
Nedan finner du en videoinspelning från denna studentafton! Se den här eller
direkt på Youtube
!
Tyvärr finns ingen publicerad videoinspelning från denna studentafton.
Referat
Nedan finner du ett referat skrivet till denna studentafton.
Studentaftons logotyp
Referat
Publicerat:
2018-04-12
2022-04-23
*
Studentafton med meteorologen Nils “Väder-Nils” Holmqvist

Den 12:e april gästades Studentafton av meteorologen Nils “Väder-Nils” Holmqvist. Aftonen inleddes med ett eget anförande från Nils Holmqvist, där personliga anekdoter blandas med fakta om väderfenomen. Därefter följer ett samtal med Ludvig Olsson från Lundaspexarna, där allt från god stämning i morgonstudion, till den skånska dialekten diskuterades. Aftonen avslutades som vanligt med frågor från publiken. Nils Holmqvist har sedan 2013 arbetat som meteorolog på SVT, och kallas ibland bara för “Väder-Nils”. Han har studerat vid både Lunds och Köpenhamns universitet.

Det är en varm kväll i mitten av april, 12 april för att vara mer exakt. Vädret har likt temat för kvällen gått från ”halvklart till heltklart”. Nils Holmqvist kommer upp på scenen till stora applåder. Han börjar med att berätta och visa hur det gick till när han blev inbjuden till Studentafton. Hur han först kände en lätt skräckblandad förtjusning över att höra om tidigare gäster, men ändå tackade ja. Så börjar han sin historia om hur han valde att bli meteorolog. Den tar sin början 1988, Trelleborg, midsommar. Det var varmt, men lite kvalmigt, några moln på himlen. Sen kom några åskknallar, och det blev att packa ihop midsommarfirandet och vänta på att det skulle ljusna. Till slut gjorde det också, och en bild på en glad liten barn-Nils togs, som Holmqvist nu visar upp för publiken. Han berättar hur denna händelse gjorde starkt intryck på honom, och att det kanske var här den inre meteorologen väcktes till liv. Därefter följer en pedagogisk genomgång av åska och hagel, blandat med en och annat anekdot som lockar publiken till skratt. Publiken får lära sig om både positiva och negativa blixtar, och rekordskapande hagel. Nils Holmqvist berättar om sitt första väderminne som han faktiskt minns. Det handlar om cumulus humilis, det klassiska lilla stackmolnet. Med stor entusiasm berättar han om cumulus-molnen. Humilis, mediocris, congestus, och ger publiken dess vanliga signalement. Hans anförande blandar meteorologiska fakta med sin egen resa mot meteorologin. Hur både stormen Gudrun och mamma Boel fick honom att vilja bli meteorologi.  

Hur uppstår lågtryck? Holmqvist kör en crash-course i denna viktiga väderaspekt. ”Ångrar ni att ni kom hit nu?” Publikens skattar lätt. På skärmen syns en atmosfär i genomskärning. Holmqvist berättar om hur lågtrycket uppstår. Lågtryck, högtryck, jetströmmar. Sen kommer högtrycket in med ett åskväder, som förde med sig både blixtar och Nils stora kärlek Julia. Han läser högt ur sin bok ”Himlen är vackrast med lagom mycket moln”, och publiken skrattar med i den anekdoten, och han får även en liten applåd när han läst klart.

Efter denna åsknatt var det dags för Holmqvist att börja jobba. Till slut fick han jobb på SVT, även om att hamna på TV aldrig var ett mål. Han berättar att han trivs på sin arbetsplats, med mixen av människor. Via en artikel i Aftonbladet blev han kontaktad av ett bokförlag. Ville han skriva en bok? Holmqvist tackade ja, och genom att läsa inledningen till denna förklarar han hur han vill att även andra ska förstå det här med väder. Hur han vill att andra både ska förstå och uppskatta vädret.

Ludvig Olsson kommer upp på scen, och leder in samtalet på hur en vanlig dag på jobbet är. Nils berättar om tidiga morgnar på TV-huset, när klockan ringer 3 på morgonen, men att energin i tv-huset är härlig. Det blir ett samtal om allt möjligt, om skånska, om meteorologer som idoler, hur man söker till SVT med väderaudition. Skratten fortsätter att ljuda med jämna mellanrum.

Avslutningsvis kommer frågestunden med frågor från publiken, där Nils Holmqvist får svara på allt från hur man kombinerar att ha tatueringar med att vara sedd som en svärsmorsdröm, till vad som egentligen sägs när kamerorna fortfarande rullar men sändningen är över.

Aftonen är även tillgänglig som podcast nedan.

Tyvärr finns inget referat tillgängligt för denna studentafton.