Den 4 november slår Studentafton upp dörrarna till en kväll om den Nobelprisbelönta gensaxen CRISPR/Cas9.
Det var när fransyskan Emmanuelle Charpentier studerade halsflussbakterier i Umeå år 2011, som hon av en slump upptäckte det molekylära maskineri som kommit att bli den världskända gensaxen CRISPR/Cas9. Gensaxen tillhör bakteriernas eget immunförsvar och genom att klippa sönder DNA kan den oskadliggöra bland annat virus.
Tillsammans med den amerikanska biokemisten Jennifer Doudna fick hon CASPR/Cas9 att fungera i provglas, och sedan dess har användningen av gensaxen CRISPR/Cas9 fullkomligt exploderat allteftersom forskare världen över har vidareutvecklat tekniken.
Förhoppningarna gällande gensaxens möjligheter är stora. Genom att skräddarsy allt från bakterier till större organismer tros den kunna bidra till både en hållbar livsmedelsproduktion och till att bota genetiska sjukdomar. Nyligen belönades upptäckten med Nobelpriset i kemi med motiveringen att CASPR/Cas9 gör det möjligt att “skriva om livets kod”.
Men samtidigt som tekniken höjs till skyarna för sina oändliga möjligheter finns en oro inför oönskade ekologiska, medicinska och sociala konsekvenser. I juli 2018 slog EU-domstolen fast att en organism som tagits fram med CRISPR/Cas9 ska lyda under samma strikta regelverk som en genetiskt modifierad organism (GMO). Det har föranlett diskussion kring hur man etiskt bör förhålla sig till de möjligheter och risker som CRISPR/Cas9 skapar.
För att tala om gensaxen – dess framtid, tillämpningsområden och etiska dilemman kopplade till genetiska förändringar och människosyn – har Studentafton bjudit in tre paneldeltagare från gruppen CRISPR ideas respektive Pufendorfinstitutet i Lund. Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin samt ledare för CRISPR ideas, Anna Tunlid, docent i idé och lärdomshistoria och Marcus Järås, docent i experimentell klinisk genetik. Samtalet kommer att modereras av Torill Kornfeldt, vetenskapsjournalist, författare och föreläsare med fokus på biologi och bioteknik.
Aftonen äger rum i Piratensalen på Grand Hotel i Lund och kommer att livesändas på Facebook. Kvällen avslutas traditionsenligt med en frågestund.
När: Den 4 november kl 19:00 (..)
Var: Piratensalen, Grand Hotel i Lund
UPPDATERING: Med anledning av de skärpta råden för Skåne kommer det endast gå att följa aftonen via livesändning. Ingen biljett krävs.
Ställ din fråga till gästerna redan nu: https://forms.gle/8jT1f82nM52foUor6
Varmt välkomna!
Gå in genom entrén vid Bantorget och sväng höger vid receptionen. Där finner du Piratenfoajén och från den tar du första dörren till vänster.