STÄLL DINA FRÅGOR HÄR: https://www.menti.com/mdgmq2928y
Lars Vilks blev känd för allmänheten på 80-talet med det skulpturala projektet Nimis i nordvästra Skåne. På 90-talet utropade han en kvadratmeter av platsen till självständig stat, Ladonien – en stat med egen flagga, valuta, nationalsång och drottning. Verket väckte uppståndelse och än idag pågår tvister om markrättigheterna. I bagaget har Lars Vilks en gedigen akademisk bakgrund – han har doktorerat i konstvetenskap vid Lunds universitet och varit professor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Bergens Konstakademi i Norge.
Lars Vilks liv tog en oväntad vändning när han år 2007 skickade en serie teckningar föreställande Muhammed, som rondellhund, till utställningen "Hunden i konsten". Utställningen nekade teckningarna. Istället publicerade Nerikes Allehandas ledarsida dem tillsammans med en text om yttrandefrihet.
Teckningarna väckte stor upprördhet världen över – demonstrationer, flaggbränningar och en känd terrororganisation satte pris på hans huvud. Lars Vilks tog emot mordhot och ibland fysiska attacker, men människor har också visat sitt stöd. Bland annat publicerade flera svenska dagstidningar Muhammedteckningarna sedan flera personer gripits på Irland misstänkta för en mordkomplott mot Lars Vilks.
I dag lever Lars Vilks på hemlig ort med livvaktsskydd dygnet runt och kraftigt begränsad rörelsefrihet. Vardagen planeras in i minsta detalj. Hur långt är han beredd att gå för konsten? Vad är konst och var går dess gränser? För att diskutera detta bjuder Studentafton den 18 mars in Lars Vilks till en afton om den konstnärliga frihetens gränser. Moderator är Dan Jönsson, författare, kulturjournalist och kritiker vid flera svenska tidningar samt medarbetare på Sveriges Radio.
Aftonen kommer att vara tillgänglig genom livesändning på Youtube. Kvällen avslutas med en digital frågestund med publiken.
Tid: Prick klockan 19
Plats: Eventet livesänds på Youtube, länk publiceras här i evenemanget