Skogsbränder, översvämningar, torka, smältande glaciärer, värmeböljor, plastöar i haven, stormar och orkaner – det låter dystopiskt, men det är verkliga konsekvenser av klimatförändringarna. Trots detta påstår USA:s nästa president att allt är ett påhitt från Kina. Kina i sin tur släpper ut mer växthusgas än någonsin, och Indien fortsätter expandera kolindustrin. Samtidigt står generationen som ska leva med konsekvenserna på sidolinjen och ser hur beslutsfattare världen över stretar emot de förändringar som krävs.
För två år sedan klev Romina Pourmokhtari in i regeringen som Sveriges klimat- och miljöminister, och blev därmed Sveriges yngsta minister någonsin. En unik position att tala för unga svenskar, men med den följer också ett ansvar att leverera de förändringar som många unga efterfrågar. Pourmokhtari står för en liberal väg, där klimatmål ska nås med marknadslösningar och utan att offra ekonomisk tillväxt. Vad innebär det? Hur ska klimatmålen nås i praktiken? Finns det en risk att klimatfrågan nedprioriteras till förmån för andra politiska åtaganden? Är vi som väljare redo att göra de uppoffringar som krävs? Är Sverige en för liten aktör på den globala spelplanen för att åstadkomma verklig förändring? Men om vi inte gör vår del, hur kan vi då kräva att andra tar sitt ansvar?
Den tredje december intar Romina Pourmokhtari Sveriges friaste talarstol, här i Sveriges grönaste stad. Välkomna till en Studentafton, modererad av Lundagårds reportrar, där vi studenter får chansen att ställa våra frågor till Sveriges klimat- och miljöminister. Det vill ni inte missa!